Gå til innhold

The story about jellyfish

See the text in English

See the text in the original language

Once upon a time little mermaid and she was very interested in life on earth. Every day at the time of the event, she was swam near on the beach, next to the stone. There she followed the human life. Fishermen fishing cod, and chidren playing on the beach. One day mermaid dad heard what mermaid does her spare time, and he became ver angry. After that he went talk to the ocean-witch. Dad say to ocean-witch that make a spell, that people and ocean-people do not ever encounter. Thats why the jellyfish was born. Always when people and ocean-people almost see each other, jellyfish come, sting and burn. After that human have to go immediate to the beach.

Every year 31.12 is possibility to see mermaid, because jellyfish recherge the electricbatteries for the next year.

Pia Satta, Lapland UAS Visual Art Student.

Tarina meduusoista

Olipa kerran pieni merenneito ja häntä kiinnosti erityisen paljon elämä maanpinnalla.
Joka päivä oikean tilaisuuden tullen, ui merenneito pintaa kohden ja jatkoi siitä tiettyä kiveä kohden jossa hän tarkkaili  ihmisiä ja eloa maanpinnalla. Kalastajia turskaa pyytämässä ja lapsia leikkimässä rannalla.
Eräänä päivänä merenneidon isä pääsi selville hänen liikkeistään ja suuttui perinpohjin.
Tämän jälkeen isä meni merennoidan puheilla ja käski hänen loitsua meri siten, että kukaan ei merenkansan olento tai ihminen pääse kohtamaan toista.
Siitä syntyi meduusat. Aina kun ihminen ja merenkansalainen on kohtaamassa, pistää meduusa piikkinsä siihen joka on näkemässä sitä mitä hänen ei pitäisi nähdä.
Mutta joka vuonna 31.12 ,kun meduusat on tankkaamassa sähkövarantojaan seuraavaa vuotta varten, on mahdollisuus päästä kohtamaan oikea merenkansalainen.


Country of origin: Finland

Business along the Northern Lights Route?

MyStory project promotes small tourism companies in the Northern Lights Route area through corporate storytelling and digital marketing.

MyStory project

All rights reserved | Our Stories/My Story | GDPR
Design & code: Gnist / Illustrations: Anna Koi